De gemeente Maasdriel kampt met een aanzienlijke overschrijding van de wachttijden voor ambulances en politieauto's in spoedeisende situaties. Uit recente gegevens blijkt dat bijna een kwart van de ambulances er langer dan een kwartier over doet om ter plaatse te komen, terwijl de gemiddelde wachttijd voor een ambulanceoproep 13 minuten en 21 seconden bedraagt.
In 2023 bleek dat van de 780 spoedritten naar Maasdriel niet voldoende ambulances binnen het kwartier arriveerden. Vergeleken met landelijke cijfers en andere vergelijkbare gemeenten, is de punctualiteit van ambulances in Maasdriel aanzienlijk vertraagd in de afgelopen vier jaar. Postcodegebieden zoals 5327 en 6624 laten variërende gemiddelde wachttijden zien.
Zorgminister Agema erkent de zorgen van bewoners in regio's met frequente vertraagde ambulance-aankomsten. BBB-Kamerlid Rikkers heeft aangedrongen op structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten, om deze problemen aan te pakken.
De politie in Maasdriel ondervindt soortgelijke uitdagingen, met een afnemende tijdige aankomst bij spoedgevallen. Een tekort aan personeel en een stijging van het aantal spoedmeldingen zijn factoren die bijdragen aan deze vertraging. De norm van 90 procent van de spoedgevallen binnen een kwartier bereiken wordt niet gehaald in meer dan 300 gemeenten.
Hoewel de timing van hulpdiensten cruciaal is, benadrukt de branchevereniging AZN dat de snelheid van aankomst niet de enige factor is die de adequate zorg in spoedsituaties bepaalt. De kwestie van tijdige hulpverlening in cruciale situaties blijft een aandachtspunt voor de gemeente Maasdriel.